Ultimate Frisbee wordt gespeeld op een groot rechthoekig veld door twee teams van zeven spelers. De velden zijn voorzien van ‘eindzones’, waarbinnen de frisbee gevangen moet worden om te scoren. Deze eindzone probeer je al samenspelend te bereiken, er mag immers niet gelopen worden met de schijf in handen. Het is dus belangrijk dat iedereen voortdurend in beweging is (behalve de schijfbezitter) om de schijf te kunnen ontvangen. Als verdediger probeer je uiteraard te voorkomen dat de schijf in de eindzone terecht komt en daar gevangen kan worden. Als het lukt de schijf te onderscheppen, of als de schijf valt of buiten het veld belandt, dan gaat het andere team proberen de eindzone

te bereiken. Bij Ultimate Frisbee staat de Spirit of the Game centraal. Dit houdt in dat er geen scheidsrechters zijn. De spelers zorgen onderling met respect voor elkaar en de spelregels dat de wedstrijd goed verloopt.

  1. Het veld bij Ultimate is ongeveer 100 meter lang en is 37 meter breed. Aan beide uiteinden zit een eindzone van 18 meter. Als je hierin de schijf vangt, dan scoor je een punt
  2. Elk punt start het team in de eigen eindzone. Het verdedigende team ( het team wat als laatste en punt gescoord heeft) gooit de schijf zo ver mogelijk het veld in. De ontvangende ploeg mag beginnen met aanvallen.
  3. Je mag niet lopen als je de schijf vast hebt.
  4. De schijf veroveren doe je doordat: De schijf op de grond komt, of wordt gevangen door de verdediger of buiten het veld landt.
  5. Je mag spelers alleen wisselen na een gescoord punt. ( in principe zouden alle spelers gewisseld mogen worden.)
  6. Ultimate is een non-contactsport. Dit betekent bijvoorbeeld dat je de schijf niet mag afpakken.
  7. Als er een toch een overtreding (fout) gemaakt wordt, dan geven de spelers zelf aan dat ze vinden dat er een overtreding gemaakt is (call). De schijf gaat dan daarheen waar hij zou zijn geweest als de fout niet gemaakt zou zijn en daar wordt het spel hervat. Als beide spelers het niet eens zijn, dan wordt opnieuw gespeeld. Ultimate is dus een sport zonder straffen.
  8. Omdat Ultimate zonder straffen en scheidsrechter wordt gespeeld, zijn Ultimate-spelers eerlijk en sportief. Dit noemen we de “spirit of the game” (SoTG).

Nog meer lezen? Kijk dan eens op deze sites: De Nederlandse bond, De Belgische bond of in het Engels: De Amerikaanse bond